Den som kanske ska räknas som den mest kända av alla Emfiskare är Gustaf Ulfsparre som har utvecklat sportfisket under 1900 talet.Från 1924 arrenderade han fisket (sportfisket) av Ems fastighetsbolag fram till sin död 1987.Kända flugmönster Gustaf lämnade efter sig var bl.a. ”Bacchus” bunden och uppkallad efter familjens tax.
Den kanske mest kända fluga som någonsin svept över Emåns strömmar är ”Em silver” som också är Gustaf skapelse, få flugor har fler laxar och havsöringar på sitt samvete.
Gustafs son Göran Ulfsparre har fortsatt faderns arbete med att vårda havsöring och laxfiske i Emån med stort engagemang och kunskap.
Theodor Ankarcrona var en aktad fiskare på sin tid. Han var hovjägmästare hos kungen och fideikommisarie på Boserup i Skåne och Runsa i Uppland. Theodor var även författare av artiklar i boken ”Sportfiske i Sverige” och där omnämns Emfisket som en viktig del.
Under sina vår och höstfisken från 1926-52 fångade han hela 793 havsöringar och laxar vilket ger 30.5 fiskar per år!!!
Theodor Ankarcrona har också givit namn åt en av Ems Herrgårds pooler, Ankarcrona Pool. Flugmönster som han skapade var kända flugor som ”Em Punsch” och Black Spain.
Den som introducerade flytlinefisket vid Em genom att fetta in sin silkeslina var Anthony Crossley. Crossley räknas till den som behärskat flugfisket av Ems havsöringar bäst. Med flytlinefisket inleddes en ny epok, vilket Crossley också avspeglade i sitt val av flugor.
Han ville ha flugor med mjukare material och tjockare vinge, så som ”Barret Super Fly” eller ”Wey Bug”. Även hans egna mönster som ”Pilsener Fly” och ”Silver Dawn” gav mycket och stor fisk. Crossley fiskade på Ems Herrgård första gången 1928 för att sedan göra ett uppehåll fram till 1932.
Han återkom sedan varje vår och höst fram till 1938. Under sina år då han gästade Ems Herrgård fångade han 350 öringar varav hela 31 st. vägde över 10 kg! På norra sidan, precis där Home Pool rinner ut i Ankarcrona Pool finns en fiskeplats uppkallad efter Anthony Crossley, nämligen ”Crossleys Corner”.
En Emfiskare som måste nämnas i de här sammanhangen är Stig Nilsson.
Han är ett föredöme för alla Emfiskare och delar gärna med sig av de erfarenheter han har. Stig har varit och är en viktig del av biotopvården på Em, inte minst med sin stora och breda kunskap.
Stigs världsrekord är redan nämnt (se avsnittet om världsrekorden) och stod sig till 1985 då det världsrekordet försvann till Danmark, men bara för en kort stund!
Kungligheter på Em
Även kungligheter har varit regelbundna gäster på Ems Herrgård och dess sportfiske. Den förste var Prins Gustaf Adolf av Sverige, far till nuvarande kungen. Han var god vän till Gustaf Ulfsparre via kavalleritjänstgöring i Eksjö och var på Em första gången under vårfisket 1926. Han gav då Gustaf idén till att ordna ”Paying Guest-fisket” och lovade att skicka hit några engelsmän hösten samma år.
Prinsen gästade Em ytterligare två år, 1927 och 1931.
Prins Axel av Danmark och prins Wilhelm av Sverige var två mycket frekventa fiskegäster på Em. Prins Axel började fiska på Em 1935. Sedan återkom han årligen till mitten av 50-talet.
Prins Wilhelm kom till Em första gången 1942 och återkom vår som höst fram till mitten av 60-talet. Prinsen är förmodligen den som har mest fiskedagar på Em.
Prins Bertil av Sverige gästade Em en gång under vårfisket 1937. Ekot efter prinsens missnöje med att efter 40 minuters hård kamp tappa en mycket storfisk i Barret Pool, hörs fortfarande utmed Emåns stränder.
Exkung Michael av Rumänien fiskade här 1949 tillsammans med sin drottning Ann. Hon var dotter till Prins Axel, som tog med dem hit vid ett av hans fisken.
Vår förre kung, kung Gustaf VI Adolf gästade Em två gånger. Första gången som kronprins 1944 och andra gången som Sveriges konung 1956.
Att vår nuvarande kung har ett brinnande intresse för fiske är allmänt känt. Kung Carl XVI Gustaf har dock bara gästat oss en gång, det var under vårfisket 1974.