Det klassiska höstfisket på Em avslutades under helgen i varmt och blåsigt sensommarväder. Fångstmässigt en mer stillsam avslutning än förväntat, med endast några försiktiga napp på flugorna. Höstsäsongen har bjudit på en bättre vatten-tillgång än vad vi vant oss vid under senare år, och flödet har legat mellan 7 och 14 kubik. Uppvandringen av havsöring bedöms också vara god, och beståndet visar på en fin återhämtning efter svampangreppet för tre år sedan. Även storleken på öringen ökar nu gradvis av samma anledning. Årets uppvandring av lax är däremot svag, precis som den varit i övriga Östersjöälvar. Vattentemperaturen har varit ovanligt hög i september, och har legat runt 18 grader under i princip hela höstfisket. Detta är högst anmärkningsvärt, även i dessa tider med generell uppvärmning. Höstöringen är alltid svårflirtad, men i år har det varit ovanligt svårt att få den till att hugga uppe i ån. I åmynningen har det periodvis varit markant svalare vatten, beroende på vind och havsströmmar, och öringen har varit mer huggvillig där. En övervägande del av fångsten är också noterad från Sea pool. Totalt gav årets höstfiske 80 fiskar (55 havsöringar och 25 laxar), vilket är något fler än förra året och även medelfångsten för Em som båda var/är 75 stycken.
Kameror för beståndsövervakning från norska Skandinavisk Naturovervåking AS har under sommaren på försök installerats vid Pier pool, strax uppströms mynningen. Det är fyra på botten stående kameror som täcker och filmar hela utloppet dygnet runt. Filmmaterialet analyseras sedan i efterhand. Försöket ska pågå under ett år och därefter utvärderas. Parallellt testar vi under samma period en ny typ av fiskkamera från svenska TIVA i ett av brospannen vid Träbron. Under teståret är kamerorna inte publika. Det är något vi kommer att diskutera vid en utvärdering, om vi nu blir nöjda med funktionen och hittar en möjlig, permanent lösning.
Under sensommaren har det anlagt nya lek- och uppväxtområden för öring och lax i de blockrensade områdena på övre delen av Ems vatten, vid Karlström och Röbo. Förhoppningen är att åtgärden ska leda till att laxfisk besätter området och på sikt ger ett ökat tillskott av naturligt reproducerad smolt.
Elbolaget Eon (Uniper, Sydkraft etc.) har i september installerat en sk. fiskskruv vid Finsjö övre vattenkraftverk. Detta är en, för fiskvandring, alternativ lösning till laxtrappor eller omlöp förbi vattenkraftverk och som nu för första gången ska testas i Sverige. Utvärdering sker efter 5 år, så jag får återkomma angående funktionen av denna.
Ett varmt tack till alla våra trevliga fiskegäster för den här säsongen. Ni är alla hjärtligt välkomna under den kommande. Ansökan om fiske under vår och försommar bör vara inskickad tillsammans med gällande e-postadress senast den 1 februari. /Kent Håkansson