På söndagen var det avslutning för årets Vårfiske vid Em. Fisket inleddes under den avslutande delen av mars månad i milt vårväder. Vid ingången till april gjorde våren plötsligt halt och en envis, bister nordvind rådde sedan under i princip hela månaden. Det var faktiskt bara under de avslutande dagarna som en viss vårvärme kunde anas. Ingen nederbörd att tala om under perioden i år heller. Vattenföringen får betecknas som medelmåttig, hyfsat stabil och sakta fallande – från 41 kubik på premiären till 22 på avslutningsdagen. Morgontemperaturen i vattnet låg under samma period mellan 3 till 9 grader. Så egentligen ganska bra förhållande för vårfiske (bortsett från nordvinden).
Fångstmässigt blev våren 2021 den näst sämsta i Em-fiskets historia med 130 fångade fiskar. Dessa är fördelade på 123 havsöringar, 1 lax och 6 hybrider. Merparten är nystigna öringar kring halvmetern, men också några riktiga praktfiskar i 5 kgs-klassen. Den gamla, utlekta fisken saknades till stor del, vilket vi befarade efter svampangreppet i oktober förra året. Laxen saknas i princip helt och de utlekta öringar som fångats är nästan uteslutande honor. Glädjande är att dessa sett fina ut och varit utan tecken på angrepp. Vi får även upplyftande rapporter från kustfiskare om att det under våren fångats utlekta öringar med läkande sår på kroppen i kustvattnen kring Emån. Man kan därför anta att en del av havsöringen verkar överleva ett angrepp om de kommer ut i saltvattnet i tid. Hoppfullt så klart, även om det är omöjligt att säga hur hög andelen kan vara. Tidigare bottennoteringar för vårfiske på Em är 1931 (147st), 1994 (141st) och 2018 (109st). Gemensamt för dessa vårar är att de föregåtts av svampangrepp under hösten. Intressant i sammanhanget, och kanske värt att hålla i minnet, är att redan efterföljande år (1932, 1995 och 2019) har bjudit på strålande vårfisken.
Korsningar mellan lax och öring, sk. hybrider, har historiskt varit ovanligt i Emån. I höstas kunde vi tydligt observera att svampangripen lax i många fall går i lek för tidigt, och hamnar då på lekbottnarna samtidigt som öringen. I naturliga, friska bestånd är lektiden åtskild med 2-3 veckor. Det ter sig därför logiskt att hybridiseringen uppstår som en konsekvens av angripen fisk, och att vuxna hybrider sedan uppträder några år senare. Vi förväntar oss därför att se fler av dessa i Emån framöver.
Vattnet är fortfarande svalt för årstiden och förhållandena ser lovande ut för blanklaxfisket som startar i nästa vecka, då de första laxarna förväntas anlända vid Em. I nuläget är fisket fullbokat. Eventuella återbud kan du se på hemsidan. Ansökan om Höstfiske bör vara oss tillhanda senast 1 juni.
Tack till våra trevliga och lojala fiskegäster som alla bidrar till en så härlig stämning vid ån, även i tider med färre napp. /Kent Håkansson